Mine 5 siste innlegg på¨Google+

fredag 24. oktober 2008

Coq au Vin (Hane i vin)

Dette er en rett som antakelig så dagens lys omtrent samtidig som HenrikIV av Frankrike kunngjorde sin forhåpning om at alle franskmenn skulle kunne ha en kylling i sin søndagsgryte. Opprinnelig ble denne retten laget av ung hane, men i dag bruker vi selvsagt kylling.

Ingredienser (til 4 personer)
1 kylling, ca 1,2 kg.
12 hele stjerneløk, 6-8 sjalottløk eller 2-3 vanlig løk.
1 gulrot
100 g sjampinjonger
2 skiver lettsaltet sideflesk
1/2 flaske rødvin
2 dl kyllingbuljong
1 ts tørket timian
Persille
1 hvitløksbåt - minst!
Salt
Pepper
Litt arrowrot til jevning (du kan også bruke maizena eller smør/hvetmel-kule)
Smør/olje til steking

Fremgangsmåte:
  1. Bruk en vid gryte. Ikke bruk jerngryte til denne retten - rødvinen blir da grå og kjedelig i fargen.
  2. Skjær lårene og vingebeina av kyllingen og del den deretter langs brystbeinet. Fjern ryggraden. Nå har du to lår, yo vingebein, to bryst og en rygg. Del lårene ved kneleddet og brystet på tvers. La alle benene sitte i.
  3. Skjær gulrot, sjampinjonger og flesk i passe biter, men ikke for små. Bruker du vanlig løk deler du den i terninger. Knus hvitløksbåten(e).
  4. Brun fleske, gulroten, løken og sjampinjongene hver for seg og legg dem til side. De skal ikke være gjennomstekt.
  5. Ha salt og pepper på alle kyllingbitene og brun dem godt i samme smør/olje som du brunet de forrige ingrediensene i.
  6. Legg bitene i gryten, ha i timian og hell rødvinen og buljongen over. La retten putre rolig under lokk til kjøttet er mørt. Det tar 15-20 minutter.
  7. Ta opp kyllingbitene, legg til side ryggraden. Jevn sausen slik at den har passe konsistens - den skal ikke være tykk. Smak til med salt og pepper.
  8. Legg kyllingbitene tilbake i sause. Ha i flesket, løken, hvitløken og sjampinjongene. La det hele putre rolig til løken og gulroten er myk.
  9. Strø rikelige mengder av hakket persille over og server med ris eller poteter.
Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge lisens.