Mine 5 siste innlegg på¨Google+

lørdag 11. juli 2009

Kjedelige norske sommerfuglnavn

Etter å ha holdt på med fugler en stund har jeg blitt vant til "fargerike" norske fuglenavn. Hvis du tenker på et fuglenavn som rødstrupe er det jo ikke vanskelig å tenke seg det karakteriske ved utseende til denne fuglen. Hvis du ikke har sett en rødstrupe før, finner du et bilde av den til venstre her (© color line). Og det finnes mange andre fugler med navn som med en gang gir ett inntrykk av utseendet: gulnebblom, toppand, blåstrupe, rosenfink, gulspurv...og mange flere.

Etter at Oskar og jeg har begynt å samler på store biller og sommerfugler har jeg forstått at insektene ikke er så heldige med navnene. Foruten at mange vanlige billearter ikke har fått norsk navn ennå, har ikke "insektnavnekomiteen" vært særlig fantasifull når de satt navn på sommerfuglene (Lepidoptra). FlekkflyTa for eksempel denne flotte nattsvermeren som på norsk heter flekkfly. Man kan jo ane at utseendet er noe flekkete, men hva mer? Ingenting om farger, spesielle kjennetegn eller noe annet som kan si noe viktig om hvilket visuelt inntrykk den gir. Og hva er så det engelske navnet? Cameo! De som er litt interessert i smykker vil kanskje vite at cameo jewelry er kamé-smykker - relieffer skåret ut i skjell (tradisjonelt) eller andre materialer med lagvise farger.
Eksempler på kamé-smykker ser du til høyre her (klikk på bildet for en større versjon). Og det er jo ikke til å nekte for at det engelske navnet setter fantasien mer i sving.

Og hva med denne karen under her, som heter storflekket metallfly hos oss? På engelsk heter den Gold Spangle - gullpaljett på norsk.
Storflekket metallfly

Og hva med vanlig engfly som på engelsk heter Dark Arches - mørke buer på norsk?

Og det er mange flere eksempler, men det kan du selv finne ut av ved å sammenligne navnene på UK Moths med de norske på lepidoptera.no ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge lisens.