Mine 5 siste innlegg på¨Google+

fredag 6. august 2010

I går og i dag i sørlige Finland

Kirsten ble nesten løvemat på Naturhistorisk museum!
Men hun kom seg unna i siste liten, heldigvis :-)
I dag har vi (endelig?) opplevd vår første regnbyge her i Helsinki. Den var ikke særlig kraftig og varte i tre-fire timer :-)

I påvente av bedre vær gikk vi innomhus, nærmere bestemt på Naturhistorisk museum. Museet ligger heldigvis rett ved hotellet vårt så vi slapp å bli våte. Her var det alskens herligheter å boltre seg i; massevis av tablåer og utstillinger om livets og naturens utvikling. Det var selvfølgelig en helt egen utstilling viet til Finlands dyreliv, og her var det mye bra å se. Utstillingen med finske fugler var både fin (så fin som utstoppede fugler kan bli) og lærerik. Vitenskapsmuseet i Trondheim virkelig noe å lære av Helsinki - tre timer gikk som en vind!

To gråhegrer har en liten disputt i Viiki naturvernområde
Og for å praktisere vår utvidede naturvitenskapelige kunnskap satte vi kursen mot Viikki-Vanhankaupunginlahti (jeg kaller det bare Viiki...) - et stort og flott naturområde i Helsinki. Når man kommer til slike områder skjønner man at Norge er et u-land med hensyn til tilrettelegging av opplevelser i vernede områder. Her har de gjort det på en slik måte at naturen blir lite berørt samtidig som det legges til rette for at besøkende får svært mye ut av turen hit. Med fem observasjonstårn, to skjul og plankestier gjennom våtmarkene er det en nytelse å ferdes her. Alle som besøker Helsinki og er glad i fin natur må legge minst ett besøk til dette området! Her kunne vi se mange arter, blant annet andefugler, vadere, måser og terner. Flere av disse - sivhauk, knekkand, snadderand, sotsnipe og rovterne - er ikke så vanlige å se hjemme. For Kirsten ble det mange nye arter å studere, og for meg ble det en ny art på verdenslista, nemlig skjeggmeis :-) Er det rart man er fornøyd?

I går var vi på tur til Porvoo (Borgå "på svensk") en drøy halvtimes kjøring øst for Helsinki. Den blir anbefalt i alle turistguidene fordi den har en gammel bydel som inneholder kronglete trange gater med små pittoreske trehus, en kirke som ble påbegynt på 1200-tallet, en rekke med gamle handelssjøboder (Bryggen i Bergen i miniatyr) og mange andre severdigheter fra "forna tider". Og det at den ligger svært så idyllisk til ved en elv i bunnen av en vik spiller jo heller ikke negativt inn! Da vi steg ut av bilen etter vi hadde parkert i Porvoo var det 29 grader, og det tror jeg er det varmeste vi har opplevd her i Finland (til nå...). Nå holdt ikke temperaturen seg like høy hele tiden, men det var hett nok hele tiden mens vi var der. Litt utpå dagen begynte det å blåse kraftig - det var skikkelig kuling i kastene. Det hadde ikke så mye å si for oss, men vi hørte i dag at mange tusen abonnenter i østlige Finland hadde mistet strømmen på grunn av trær som hadde ramlet ned.
Utsnitt fra Porvoo. Middelalderkirka øverst og idylliske "naust" i samme
stil som bryggene litt lenger nedover elva
Bakgårdsidyll fra gamlebyen i Porvoo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge lisens.