Mine 5 siste innlegg på¨Google+

søndag 6. mars 2011

Kråketing

Da jeg var ute i dag og lette etter motiver til ukas bilder i serien Darwin in 26 Weeks (eller "Et halvt år med Darwin") var det kråkene på Nidarø som fanget min oppmerksomhet. Som de sosiale og intelligente opportunistene de er har de strategier og adferd som kan virkelig kan forbløffe en. Hvis det er kråker i nærheten er det alltid artig å prøve å følge med på hva de foretar seg, spesielt hvis det er muligheter for at de kan tilegne seg en matbit i konkurranse med andre kråker eller fugler.

Her er bildene jeg endte opp med å legge ut under ukas Darwin-tema selection (på norsk: utvalg):

Darwin in 26 Weeks, week 9/2011: Selection II
Denne kråka forsøkte å nappe til seg en brødbit fra stokkanda. Det gjorde den ved å ta tak i andas overnebb og vri til. Det endte selvfølgelig med at stokkanda slapp brødbiten og kråka overtok godsakene. Stokkandahunnen satt og så på - helt uanfektet!

Darwin in 26 Weeks, week 9/2011: Selection I
Det lå en ganske stor brødbit og fløt i elva. Måsene oppdaget den, og det samme gjorde kråkene. Normalt sett vil en kråke betakke seg for å lande i vann, men den nederste kråka her landa i vannet og forsøkte å få med seg den gjennombløte brødbiten! Men brødet var så tungt og oppbløtt at det ikke var mulig å få med seg det, og kråka måtte gi opp forsøket og bakset seg opp av vannet - våt og fremdeles sulten. Brødbiten ble selvfølgelig måsemat. Man kan kanskje si at kråka tok seg vann over hodet her?

Kråker (sammen med måser, duer og andre fugler som holder til i urbane strøk) får ofte tilnavnet "luftens rotter" av mennesker (og media) som ikke tenker lenger enn sin egen nese. Det er en grovt urettferdig beskrivelse av en intelligent og tenkende fugleart - sannsynligvis den mest intelligente artsgruppen etter primatene! I stedet for å rakke ned på kråkene bør du sette deg ned og betrakte disse fuglenes kreativitet og sosiale intelligen - du finner dem ofte rett utenfor stuevinduet ditt!

Og her er noen flere apetittvekkere:
1 kommentar:

  1. Artige bilder her Ståle! Nidarø er en meget bra plass for fuglefoto, og kanskje særlig kråker (og kaier). Helt enig i at kråkerfugler ikke skal undervurderes. Luringer med en stor evne til å takle vanskelig tider...

    SvarSlett

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge lisens.