Mine 5 siste innlegg på¨Google+

tirsdag 28. juni 2011

En liten tur til Langåskjølen og Grønkjølen i Klæbu

Langåskjølen og Grønkjølen er et stor sammenhengende myrområde i Klæbu kommune. Store deler av området er vernet, men utenfor verneområdet finnes det også gressvoller der kyr og sau beiter. Området er godt tilrettelagt for skiturer på vinteren, men sommerstid er det mye færre mennesker der. Uansett er det et utmerket turområde - hvis man kan tåle litt myr ;-)

Når man vaser seg ut på myra i disse tider får man ikke gå i fred. Rødstilkparene kjefter og skjeller og holder oppsyn med hva du har fore der. Ikke før har du forlatt ett revir med småarge rødstilker så kommer du over i et nytt og "eierne" der tar over vakthold og varsling. Men tenker man seg et par måneder framover i tid er myrene stille og det vil være svært lite aktivitet å spore. Og derfor bør denne tiden nytes fullt ut!

En annen skapning jeg traff på beiteengene rundt den store myra var brunflekket perlemorvinge. Enkelte steder var den vel så vanlig som rødstilkene. Den satt for det meste på engsoleiene som var strødd utover markene.

På gressvollene i kanten av myrområdet vokser de store og kraftige veitistlene nærmest som en lav skog, og de er i ferd med for alvor å starte opp blomstringen. Om en uke er disse piggete plantene prydet med store, fiolette tistelblomster. Det tenker jeg å få med meg.

1 kommentar:

  1. Rødstilken tror jeg har et godt over middels år. "Vasset" i arten på Frøya nylig! Forøvrig: Var i Snåsa denne uka. Også klegg, knott og mygg ser ut til å få et bra år... God sommer!

    SvarSlett

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge lisens.