Mine 5 siste innlegg på¨Google+

mandag 6. juni 2011

Et nattfly blir til


Oskar og jeg har planer om å lage en skikkelig langbue. I helga var vi ute for å finne emner til piler. Vi slo oss ned i kanten av en oreskog ikke langt hjemmefra og kuttet noen fine emner som (med litt bearbeiding) kan bli bra piler.

Og mens vi satt i gresset og rensket bark fra pilemnene kom et nattfly med et litt sjuskete utseende krypende opp av gresset. Vi fikk det opp i hånda og la merke til at vingene var krøllete og myke, og skjønte da at dette nattflyet nettopp hadde kommet ut fra puppen og var på vei opp for å finne et godt sted å sitte for å få vingene "pumpet opp" og tørket.

Legg merke til den "slappe" bakvingen. Bakvingen på den
andre siden var krøllete da nattflyet kom opp av gresset.

Av en eller annen grunn kom det seg opp på skaftet til en av knivene våre og bestemte seg for at der skulle det sitte! Vi prøvde forsiktig å få det til å gå over på et gresstrå eller et oreblad, men det viste seg å være umulig, Vi bestemte oss for å la det sitte på knivskaftet og gjøre seg klar for den store verden.


Det tok en halv time før vingene var nok tørket og nattflyet senket vingene til "normalposisjonen". Og da kunne vi ut fra vingetegningene endelig slå fast at det var en busklundfly Lacanobia thalassina vi hadde hjulpet i gang.

Busklundfly. Legg merke til "ulveansiktet" midt på vingeflaten!

Vi skjønte plutselig hvorfor nattflyet hadde vært så bestemt på å bli på knivskaftet; skaft fungerte sannsynligvis fint som kamuflasje i en sårbar periode. Vi innså jo at det ikke ville sitte på et oreblad så vi prøvde det heller å få det til å klatre over til en orestamme som er nesten samme farge. Og det gikk på første forsøk :-)

Ingen kommentarer:

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge lisens.