Mine 5 siste innlegg på¨Google+

mandag 10. oktober 2011

Fuglehelg II

Så ble det Sula sin tur sist helg, da. Denne lille øya ute mot storhavet har bidratt til nyoppdagelser på fuglefronten både på trøndersk og nasjonalt nivå. Storslagne funn av mestersanger (den het sultansanger da den ble oppdaget), blåstjert og andre godbiter er velkjent for fugleinteresserte trøndere. Selv om jakten på nye og ekslusive "kryss" er viktig for mange er det også andre kvaliteter ved Sula-oppholdene. Spesielt de timelange Mattis-"turneringene" hver kveld er etterhvert blitt legendariske!

En solid mengde ornitologisk kompetanse er samlet for å fortære lokale lørdagsvafler
Men tross alt er det jo fuglene som lokker oss hit. Denne helga var det meldt vekslende vær...veldig vekslende vær, egentlig. På fredag var det opp i vestlig liten kuling med noen regnbyger, perfekt for havfugl.

Regnbyge på vei inn fra vest

Krykkje
Faktisk så perfekt at trekket av sjøfugl var det mest tallrike jeg noen gang hadde sett. Havsuler og krykkjer suste forbi som en bisverm på vei til den nye bikuben. Ut fra konservative beregning av gjennomsnittsantall over kortere tidsrom kom vi til at antall havsuler som passerte forbi Sula på fredagen var minst 2500, mens antallet krykkjer måtte være godt over 10000! I tillegg var det et 20-talls joer av ulike varianter. Virkelig et fantastisk skue! Jeg har aldri sett etlignende trekk av havfugl, og det blir vel lenge til neste gang.

På land var det gulbrynsangerne som dominerte på fredagen. Disse har blitt observert i såpass store antall på trøndelagskysten i løpet av høsten at de nesten var å regne som vanlige.

Gulbrynsanger sikter på et insekt under et blad
Lørdag var en flott dag med sol, delvis skyet, opphold og en lett nordlig bris. Og denne dagen ble ikke bare flott værmessig, men også helt på topp når det gjelder kvaliteten på fuglene. De sedvanlige gulbrynsangerne ble meldt tidlig på morgenen sammen med trostene. En rosenfink (uten rosenfarge) fikk adrenalinet til å stige litt, men det skulle nå nye høyder da Torgeir og Jørgen meldte en fuglekongesanger i en hage. I løpet av minutter var hele sulagjengen på plass med det vi kunne stille av kameraer og optiske hjelpemidler for å beskue vidunderet på nært hold. Nå er det slik at fuglekongesangeren er en ganske rastløs liten krabat, og i tillegg var den ikke spesielt glad for publikum under matsøket. Derfor ble det vanskelig å få gode bilder av den, men ett ble da greit nok.

Fuglekongesanger i formiddagssol
Seint på ettermiddagen gikk adrenalinnivået i været igjen da Knut og jeg oppdaget en vierspurv i en hage i utkanten av bebyggelsen. Den forsvant imidlertid ned i et stort sumpområde og ble borte for oss, så det ble ikke mange bilder av den - dessverre!

På vei hjemover etter mislykket søk etter vierspurv.
Søndag slo det til igjen med opp til liten kuling og regn fra østlig kant, noe som gjorde forholdene for fuglekikking så dårlige at vi tok en tidligere ferge fra Sula enn planlagt. Men regnværet klarte heldigvis ikke å forringe kvaliteten på soloppgangene og solnedgangene vi fikk gleden av å oppleve i løpet av helga.

Solnedgangen på lørdag...
...og soloppgangen på søndag


3 kommentarer:

 1. Mye bra bilder fra årets Sulatur! Ser at jeg slumret litt for lenge i senga til å få den flotte østhimmelen (ikke bra...).

  Hilsen
  TON - pt 3.plass i årets Mattis-turnering..

  SvarSlett
 2. Og jeg som trodde at tredjeplassen var min :-O

  Har juryen omgjort sin beslutning? Har retningslinjene for plassrangering blitt endret? Finnes det ankelmuligheter?

  Vel-vel, da er det bare å stille ytterligere skjerpet til neste gang ;-)

  SvarSlett
 3. Forsto det slik at 3.plassen ble delt mellom mæ & dæ. Og det gjelder til anken er behandlet om et års tid. Satser på toppen av pallen til neste høst..

  SvarSlett

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge lisens.