Mine 5 siste innlegg på¨Google+

mandag 17. oktober 2011

Utfordringen

Med høsten kommer vinterens korte og tause dager nærmere. Naturen går i dvale, sies det. Lerketrærne beskytter sin viktigste bestanddel, klorofyllet, ved å trekke det ned i røttene. Trygt bevart under bakken er dette nesten magiske stoffet klar til å gjenbrukes, og treet kan strekke seg enda nærmere lyset neste sommer.

Sommerens milde dager og netter med overflod av mat er et tilbakelagt kapittel. Det som ikke er fortært nå blir næring for neste års blåbæravling. Men et enslig blåbær kan være verdt sin vekt i gull for en sulten mus under snøen.

For de minste skogboerne er høsten og vinteren ingen dvaleperiode, men tvert imot den virkelig strevsomme perioden som avgjør hvem som skal få se neste vår og sommer. Den daglige matjakten for å fylle på nok næring til at man overlever natten er det eneste som gjelder. Hvert sekund må brukes på å plukke ørsmå insekter fra greiner og granbar. Fuglekongen har en kroppsstørrelse omtrent som en litt stor drue, men mange klarer likevel å overvintre i våre vinterkalde barskoger.

Men høsten er også tiden for å finne fuglekonger langs kysten på vei sørover. Mange av årets ungfugler satser på å komme seg til mildere områder med håp om at det vil gjøre sjansen større for å få oppleve neste vår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge lisens.