Mine 5 siste innlegg på¨Google+

fredag 4. november 2011

Gode dager

Det drar seg til mot vinter. Og når dagene blir kortere er det også tid for å fylle opp foringsautomatene i hagen. Nå henger de der, klar for daglig servering til alle fjærkre som måtte ha behov for påfyll av energi.


Sidensvansen har begynt på sin vinterlige beiterunde i Nord-Europa og har vært her noen uker allerede. Det er ikke et veldig bra rognebærår så sidensvansflokkene er relativt begrenset  i størrelse. Det er ennå en del hager der det fremdeles er bær på noen busker, men det ligger ikke an til at sidensvansen blir værende så veldig lenge i år. Jeg har planer om å legge ut noen epler i hagen og se om sidensvansen vil finne fram til disse...men sannsynligvis finner rådyrene dem først.


En av dem som var raskest på plass i hagen i høst var denne flaggspetten. Den henger på de store meisebollene i lange perioder og er tydelig fornøyd med serveringen. Jeg skal supplere med en foringasutomat med nøtter også, noe som har vist seg å være en favoritt for flaggspetten tidligere.


Det er fint med store og iøyenfallende fugler på hageforinga, men det er meisene som virkelig lager liv. Flaggspetten og sidensvansene er litt fra og til, men meisen kan man stole på lager liv og røre. Siden de både er fargerike, livlige og villig kvitrer i vei er det nesten vårstemning i hagen ved soloppgang.

Men hva betyr egentlig for fuglene i nabolaget at det finnes en godt holdt fugleforing i hagen vår? Vil fuglene som bruker den jevnlig ha bedre sjanse til å overleve vinteren enn de som bor ute i skogen? Og vil det bety at de blir bedre rustet til gjennomføre hekking neste vår? Det er mange spørsmål som kan stilles, men det er et omfattende og vanskelig prosjekt å få svar på disse. I dag la Dansk Ornitologisk Forening ut en artikkel om dette, og konklusjonen deres var at "fuglefodring" i alle fall er godt for mennesker - og det er mer enn godt nok for meg :-)

1 kommentar:

  1. Jeg tror foring er bra for både fugl og mennesker. Sikker tilgang på mat MÅ da være bra for fuglene! Stor aktivitet hos meg også for tiden. Fine bilder!

    SvarSlett

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge lisens.