Mine 5 siste innlegg på¨Google+

søndag 7. oktober 2012

Høstens fugletur er historie!

Årets fugleopphold på Trøndelagskysten er overstått. I år var det bare Sula som var på planen, i og med at Titran-gjengen ikke fikk booket hus før hele fugleferie-kvoten min var oppbrukt. Forhåpentligvis blir det Titran-tur til neste år.

Sula-morgen, med utsikt mot Frøya.
Selv om det totale antall av fuglearter var brukbart, ble likevel årets sesong en av de mer labre (om ikke den labreste). Og den eneste av de mer celebre artene som svingte innom et par dager var en dvergspurv. Den ble behørig avfotografert og ringmerket, før vi lot den dra videre til overvintring i mildere klima. Bilder av dvergspurven og andre fugler fra Sula kan du se på Oddvar Heggøys blogg. Terje Nordvik har også flere bilder på sin blogg.

Siden det var såpass laber aktivitet på land, ble det desto mer skåding fra fyret. Herfra greide vi å dra inn flere arter på årets artsliste. Grålire, storjo og fjelljo var blant disse. En av dagene kunne vi beundre et imponerende trekk av hvitkinngjess. Små og store flokker dro forbi igjennom hele dagen, og ved oppsummeringa på kvelden ble det totale antallet hele 1945 gjess. Den beste trekkdagen for hvitkinngjess på Sula noen gang. En daglig oppsummering av alle artene finner du på sulafugl.com.

Skåderne på fyret! Fra venstre: Per Willy Bøe, Erik Bangjord, Eirik Spets og Jon Helle.
Her er utsikten fra fyret. Det meste av "æksj'n" foregår utenfor den ytterste rekka med holmer. Litt langt unna, men med gode teleskoper er det greit å få med seg det meste som skjer der.
Lenger sørvest ligger Kya fyr. Her kunne vi nok hatt utsikt til litt av hvert, men dessverre er farvannet rundt fyret usedvanlig vanskelig å manøvrere i. Og som ikke det var nok, så er det vanskelig å komme seg i land, selv i finvær.
Været under oppholdet var bra, men skiftende. Vi unngikk heldigvis de fleste regnbygene som gikk i området. Men skydekke hadde det ved seg at vi fikk flere storslagne solnedganger. Her er en av dem.

Solnedgang over Norskehavet.
Fyret i solnedgangen samme kveld. Per Willy Bøe og Einar Kongshaug beundrer utskikten.
Men også en Sula-tur må ta slutt. Da er det ferga tilbake til Nord-Dyrøy, og så en 3 timers biltur hjemover til Trondheim.

Sula-retur. Ett år til neste gjensyn?
Sulagjengen på vei hjemover
Fra venstre: Per Willy Bøe, Erik Bangjord, Oddvar Heggøy, Knut Hellandsjø, Kjell Woldvik, Jørgen Søraker, Torgeir Korkan og Jon Helle (Eirik Spets hadde ikke kommet seg opp på broa da bildet ble tatt...i likhet med fotografen ;-)

3 kommentarer:

 1. Takk for ei bra helg! Mye fine stemningsbilder her. Sjekket forøvrig avstanden til grålirene fra fyret på statkart.no - de ytterste holmene ligger på rett over 3 km, og jeg vil anta at lirene passerte på 4-4,5 km avstand. Utrolig at det går an å artsbestemme noe såpass greit på så langt hold!

  SvarSlett
 2. Har stusset på hvor langt det egentlig er ut dit. Hadde tippet ca 3 km, så 4-5km er betydelig lengre.

  Det er bare å lovprise dagens kikkertteknologi ;-)

  SvarSlett
 3. Flott serie fra Sula her! Arti med utsikten fra og skyggen av fyret. Ah - hvilken hærlig plass å skue etter fugl! Overrasket over at det var såpass langt ut til holmene ja.

  SvarSlett

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge lisens.