Mine 5 siste innlegg på¨Google+

søndag 8. september 2013

Fotoprosjekt 52:2013 - uke 36

Fuglekikkere[CC BY-ND 3.0]

På sensommeren og høsten er den nordlige halvkule full av fugler. For i løpet av en hektisk vår og sommer har det totale antallet fugler mer enn tredoblet seg. Den store majoriteten av årets fugleunger står nå overfor sitt livs farligste måneder. Og det fåtallet som overlever strabasene det første året, får som bonus en erfaring som gir dem økt sjanse til å overleve de neste årene.

Noen av fuglene som skal holde ut vinteren her i Norge dør allerede før den kalde og våte høsten starter, mens andre klarer å hold ut noen vintermåneder før kreftene ebber ut. Noen skal fly langt sørover - kanskje hundrevis av mil, til mildt og varmt klima. Men de færreste har nok krefter, evner og flaks til å nå dit.

I denne dramatiske fasen av fuglenes liv følger millioner av fuglekikkere med på hvordan dette fascinerende skuespillet utarter seg. Vi holder oversikt over artene og antall individer på hageforingene.Vi samles på sentrale steder langs fuglenes reiseruter for å dokumentere hvilke arter som er på vei, hvordan antallet varierer, hvilke værforhold de utsettes for, hvilke farer de møter og mange andre ting.

Bruk høstmånedene til å bli med dine lokale fuglekikkere for å erfare, lære om eller rett og slett beundre dette eventyret mange årstusener av evolusjon har stelt i stand!

2 kommentarer:

  1. Godt skrevet og oppfordret! Jeg akter å ta min tørn utover høsten. Regner med at vi treffes på diverse lokaliteter...
    Fint stemningsbilde i forrige innlegg - høsten byr på mange spennende motiv.

    SvarSlett
  2. Blir Sula-tur på meg i begynnelsen av oktober, i hvert fall. Så blir det vel litt farting rundt Trondheimsfjorden også. Så vi snakkes nok etterhvert, Terje :-)

    SvarSlett

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge lisens.