Mine 5 siste innlegg på¨Google+

fredag 11. oktober 2013

Høstdager på Sula

Som de fleste foregående år, så samles en gjeng fuglekikkere på Sula for å følge høsttrekket. Selv om øya er relativt liten er det mange steder der små og større fugler kan finne mat og hvile, før de i kampen for tilværelsen hiver seg ut over nye havstrekninger.

Her kommer en omfattende bilderapport fra året Sula-opphold, som også i år ble en flott opplevelse.

Første kvelden disket Sula opp med et alldeles overveldende nordlys! Selv om det var spektakulært på dette bildet, så døde det for ut og ble til slutt til en grønn glød i nord på himmelen. Men det var kanskje for å spare litt på kreftene til morgenen etter...

...for om ikke nordlys-velkomsten var storslagen nok, så disket jammen torsdagsmorgenen opp med den lekreste soloppgangen jeg har sett på en stund! Blålige og glødende farger sloss om overtaket lenge.

Etter noen minutters kamp gikk den gule fargen av med seieren!

På sånne morgener blir selv strømledningene til dekorative elementene i øylandskapet. Det hadde vært en fuktig natt, så duggteppet lå lett over myrer og søkk.

Etterhvert kom naturen til seg selv igjen, og mer duse og vante farger tok over. 

På havna var det klinke stille. Ikke en krusning å se så langt synet rakk, og naustene fikk en ekstra glød i morgenlyset.

Til slutt måtte jo morgenslysshowet gå over til dag igjen. Etter å ha pustet ut og fordøyd inntrykkene fra det heftige morgenshowet, bar det til å grave fram kikkert og teleskop for å sjekke landskapet for fugl!

For de som har sett mine innlegg fra tidligere Sula-turer, så skulle fyret på Sula være et kjent syn. Her er det god utsikt over havet i vest, og eventuelle rariteter som legger turen forbi her blir raskt artsbestemt og foreviget i observasjonsloggen.

Her er noen fra høstens glade fuglekikkerbestand på Sula. Fra venstre Terje Nordvik, Per Willy Bøe, Kjell Woldvik og Morten Martinsen.

Selv om det er mye å se på havet, så er det også litt av hvert å følge med på i busker og kratt...og på strømledningene. Som denne lille stærflokken her. De hadde sjelden ro til å sitte lenge stille på så åpne steder, for rundt omkring holdt både vandrefalk og tårnfalk øye med bevegelsene deres.

Og så er det jo busker og kratt i hagene da. Her var det ikke så lett å få oversikt for trærne hadde enda massevis av blader, og småfuglene fra øst som hadde lagt turen innom Sula viste å holde seg i skjul. Finner du fuglen på bildet her?

Gransangere er en av de vanligste fuglene i buskaset i begynnelser av oktober. Her er en som har kommet til Sula fra østlige strøk, kanskje så langt som fra Russland.

Sula var full av flaggspetter fra årets kull. Det var sikkert et tosifret antall av hissigproppene, så det må ha vært god produksjon av disse ett eller annet sted i nordlige Skandinavia. De gikk flittig i fangstnettene, og mange fikk ring på foten.

Flaggspettene var overalt, og det kvekket flaggspettlyder fra busker og kratt overalt på øya. Også strøm- og telefonstolper ble brukt til utsiktsplasser og til matleting (men der var det nok lite å finne).

Finværet gikk etterhvert over i gråvær, regn og kraftig vind. På søndag var det faktisk opp i liten storm! Med slikt vær blir det naturlig nok litt mindre fugl å finne, for småttingene trykker inne buskaset og holder en lav profil til været bedrer seg igjen.

På vei hjemover fristet mange av oss tilværelsen på øverste dekk på ferga, men godt i le for kulingen. Det er gode muligheter til å treffe på rariteter og interessante fugler. Så - vi lar ikke tiden gå til spille, og holder ut i blåsten.

Og vil du se flere bilder fra høstens Sula-eventyr, så finner du mer på Terje O. Nordviks blogg

1 kommentar:

  1. Flott mimrestund i tekst & bilder fra Sula! Det er bare å glede seg til nye turer. Og - takker så mye for at du henviser til min blogg!

    SvarSlett

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge lisens.