Mine 5 siste innlegg på¨Google+

tirsdag 18. februar 2014

Fotoessay 2014 - Nerbyen

Dette er første "utgave" av fotoessayene jeg har tenkt å ha som et månedlig prosjekt. Dette skal handle om Nerbyen.

Midtbyen i Trondheim regnes i dag ofte som området fra domkirka nedover til Fjordgata. Men i tidligere tider var dette et mer oppdelt område. De rikeste bodde i områdene rundt Nordre, Søndre og Munkegata, og det var det som ble regnet som Midtbyen tidligere.

I den nordøstre delen av dagens Midtby, tilgrensende det som er Olavskvartalet i dag, ligger Brattørgata og Brattørveita. Dette området har blitt kalt Nerbyen helt opp til i dag. I motsetning til de finere strøkene i Midtbyen, var dette et område som ble forbundet med fyll, bråk og sosial nød.

I Brattørveita var det ulike losji for arbeidsfolk uten oppholdssted i byen. Det var mye fyll og slåssing, og politiet hadde dobbelt så mange patruljeringer her som ellers i Midtbyen. Hit kom bønder som trengte arbeidsfolk i slåttonna og til kortere arbeidsforhold, men også andre som hadde behov for arbeidsfolk til kortere arbeidsoppdrag rekrutterte ofte i dette området.

Brattørgata har fra lang tid tilbake vært området for laugene i byen. De aller fleste bygninger her har vært tilholdssted for kjøpmenn, håndverkere og lettere industri. Både smed, baker og andre håndverksforretninger fantes her før 2. verdenskrig.

I dag har disse områdene et helt annet preg. Nerbyen framstår som en moderne og ikke spesielt iøyenfallende del av Midbyen, og det er vanskelig å forestille seg hvordan dette området har vært tidligere. Men noen spor finnes ennå.Kilder:

3 kommentarer:

  1. Får ikke sett bildene her (er vel ikke med i google+). Men veldig interessant historikk fra byen - lærte noe nytt der.

    SvarSlett
  2. Takk for tilbakemeldingen, Terje! Google+ ser ut til å fungere best for de som er medlemmer der, ja. Har omsider fått fiksa på bildevisningen nå, slik at det skulle være tilgjengelig for alle!

    SvarSlett
  3. Da fikk jeg sett all bildene - interessante og artige bymotiv! Har et noe ambivalent forhold til tagging, noe er bra og funker kunstnerisk, mens en del er bare rot og tull...

    SvarSlett

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge lisens.