Mine 5 siste innlegg på¨Google+

søndag 23. mars 2014

Fotoessay: Blåtimen

Mange har et forhold til blåtimen. De som har fulgt med på barneprogrammene før jul har sikkert fått med seg Blåfjell, der blåtimen var dagen høydepunkt. Men blåtimen er ikke et eventyr, den kan oppleves.

I timen før soloppgang eller etter solnedgang lyser sola opp atmosfæren over oss. Mens de andre fargene i sollys stort sett bare fyker videre, vil de blå frekvensene reflekteres av oksygenpartiklene og spredes, og mange tar veien ned mot jorda og farger omgivelsene med en blålig tone.

Selv om himmel og fjell langt borte sees med en veldig tydelig blå tone, er det vanskelig å se blåfargene i omgivelsene der du er! Hjernen vår prøver å justere den vekk i , og prøver å få omgivelsene til å se ut omtrent som de gjør i vanlig sollys. Men prøver du å se etter blåfargen, spesielt i skyggefulle partier, så vil du oppdage den.

Egentlig er begrepet blåtimen ganske nytt, men fenomenet er likevel godt innarbeidet i språket vårt. Skumring og tussmørke omtaler blåtimen etter solnedgang, mens demringen er samme tidsrom før soloppgang.2 kommentarer:

  1. Informativt innlegg med mye bra fra blåtimen - og ikke minst variert!

    SvarSlett
  2. Takk for det, Terje! Artig å legge litt mer arbeid i å få blåtime-bilder :)

    SvarSlett

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge lisens.