Mine 5 siste innlegg på¨Google+

tirsdag 2. juni 2015

Hvor skal vi?

Er dette natur?

Er dette natur?

Jeg tror de fleste vil si at bildene over her ikke er ekte natur. Men hva er ekte natur? Noen fakta kan kanskje antyde hvorfor spørsmålet er relevant:

  • Vi forvalter en fjerdedel av landarealene i verden, og vi forflytter mange ganger mer landmasse pr. år enn alle naturlige prosesser til sammen.
  • Vi overgjødsler naturen ved å tilføre ekstra nitrogen og fosfor til det biokjemiske kretsløpet. Jordbruket står for størstedelen, men forbrenning av fossil og biologisk energi har også en ikke ubetydelig andel.
  • Vi har forlengst utkonkurrert naturlig dyreliv. 95% av alle virveldyr i verden utgjøres nå av fem arter: mennesket, storfe, gris, geit og sau. Før jordbruket starte å utvikle seg for fullt (ca 10 000 år siden) utgjorde disse artene 0,01% av alle virveldyr. Vi og våre husdyr forbruker 40% av all grønn biomasse fra land.


Natur?
Vi har vokst opp med forestillingen om at natur er noe som styrer seg selv, og som mennesker må føye seg etter. Men i løpet av ganske få årtier har vi overtatt rollen som naturen tradisjonelt har blitt tillagt: kraften som former jordoverflaten og styrer forholdene i atmosfæren. Det er på tide å innse at naturen ikke ikke utfolder seg på sine egne premisser lenger, men at vi skaper naturen.

Og hvordan har det blitt slik?

Verdensøkonomien har i mange tiår vært basert utelukkende på vekst; vekst i omsetning og overskudd. Som forutsetter økt produksjon, og dermed også økt behov for naturressurser. Veksten skapes ved at du og jeg, med reklame og dårlig skjulte hint om at slik vi er eller hva vi eier fra før ikke duger, får tildelt rollen som forbrukerne som skal kjøpe mer. Og det gjør vi.

Arena for vekstskaping
Ikke akkurat rakettforskning, dette her. Men det blir for banalt å legge ansvaret på hver enkelt av oss. Alt økonomisk utbytte av den økte veksten går til eiere og ledere i banker, gruveselskaper, jordbruks- og livsstilsindustri med sine lobbyister og advokater. Det er disse som utarbeider vekststrategier og tar beslutninger. I samarbeid med valgte politikere, kommunikasjonsrådgivere og medieaktører.

Så, hva skal vi gjøre med det? Kjøpe enda en el-bil? Eller resirkulere mer plast?

2 kommentarer:

  1. Tankevekkende innlegg der, Ståle. Og ikke overraskende, bortsett fra dette med at vi og bufe utgjør 95 % av artene virveldyr. Det var nytt for meg. Ingen tvil om at det er mennesket som er forårsaker ødeleggelser og endringer i naturen. Synd at vi ble utstyrt med så stor hjerne…..

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IngenBearbeidelse 3.0 Norge lisens.